Kako podesiti svoj rukopis kao font na telefonu?

Otkup MobilnihOtkup mobilnih telefona Beograd, Uncategorized, VestiLeave a Comment

kako promeniti font na androidu

Evo kako da promenite font na svom telefonu i pritom podesite da font bude vaš rukopis.

I kako posle poreći da je Android najbolja mobilna platforma? Da li ste znali da svoj rukopis možete koristiti kao font na Android uređajima? Da, da! Možete podesiti da bukvalno sve, na Android platformi, bude ispisano vašim rukopisom: sat, vremenska prognoza, WhatsApp dopisivanje, naslovi ikonica, itd… Uključite štampač, pronađite crnu olovku ili marker i spremite se da načinite vaš Android telefon još više ličnijim.

Nemojte biti previše uzbuđeni u vezi ovoga jer menjanje fonta na Android telefonima nije nešto što neko radi svaki dan. Samim tim, ova procedura zahteva da uslovi budu ispunjeni kako bi sve moglo da se privede kraju. Prvi i najosnovniji uslov je root. Budući da ćemo menjati sistemske podatke, kao što je podrazumevani font, potrebno je da imamo  dozvoljen pristup i mogućnosti administratora. Na priloženim linkovima imate uputstvo za root-ovanje Android uređaja:

Sledeći uslov je instaliran Xposed Installer koji će nam omogućiti da koristimo jedan modul, bez kog inače ne možemo da privedemo ovaj postupak kraju.

Kako digitalizovati lični rukopis
Da biste svoj rukopis koristili kao font na svom Android uređaju, prvo morate da ispišete sve karaktere na papiru kako bi kasnije skenirali i konfertovali. To možete obaviti putem internet alatke: My Script Font. Pristupite web stranici i preuzmite šablon u PDF ili PNG formatu. Odštampajte ga i popunite. Unutar šablona imaćete navođenje koje će vam pomoći da utvrdite gde koji karakter treba da ispišete. Kada to budete radili, bitno je da se opustite i da pišete onako kako biste inače pisali. To je bitno jer sve ovo radite kako bi vaš rukopis u celosti bio prenet na Android platformu.

Imajte na umu da bi bilo najbolje da koristite crnu hemijsku koja dobro piše, ili crni marker koji tanko ispisuje. To je bitno jer će karakteri kvalitetnije da se skeniraju i kasnije prikazuju unutar Android platforme.

Kada završite sa ispisivanjem svog rukopisa, skenirajte ga. Skeniranje bi trebalo da bude kvaliteta između 300 do 600 dpi. A ako nemate skener, nije problem jer sve možete obaviti pomoću kamere svog telefona. Preuzmite neku skener aplikaciju sa priloženog linka i vaše karaktere skenirajte njome.

Nakon što skenirate šablone koje ste ispunili, vratite se nazat na My Script Font sajt i otpremite ih tamo. Zatim otpremljenoj datoteci dodelite naziv “moj rukopis” i kliknite na plavi “start” taster. Kada web alatka završi svoj posao, pojaviće vam se primerak fonta koji ste kreirali i link sa kog ga možete preuzeti. Preuzmite ga i sačuvajte na memoriji svog telefona.

Kako primeniti lični rukopis kao font na Android telefonu
Da biste promenili font na svom telefonu treba da imte odgovarajuću aplikaciju, a u našem slučaju Xposed modul. U pitanju je “iFont (Expert of Fonts)” modul, a možete ga preuzeti sa ovog LINKA. Prilikom instaliranja i pokretanja ovog modula bićete upitani da dodelite gomilu dozvola, vi naravno to učinite.

Pre nego što zamenite podrazumevani font, možda bi bilo dobro da ga sačuvate. Da biste to učinili pokrenite iFont aplikaciju, dodirnite na “My” kategoriju i na kraju dodirnite na “Backup font” opciju.

Sada, kada ste napravili rezervnu kopiju podrazumevanog fonta, vreme je da primenite svoj rukopis kao font telefona.

Pokrenite iFont aplikaciju, dodirnite na “My” kategoriju i pristupite opciji “My Font”. Kada pristupite opciji “My Font” prikazaće vam se stranica gde će preko nje pisati “Nothing here”. To znači da treba da dodate prethodno sačuvani rukopis/font koji se nalazi na memoriji vašeg telefona. Da biste to uradili, u gornjem delu ekrana dodirnite na crvenim slovima ispisanim “click this”. Potom pronađite datoteku “moj rukopis.ttf”, odaberite je i kada se ona učita dodirnite na taster “Set”.

Kada aplikacija promeni font ponovo pokrenite telefon. Kada se telefon iznova uključi on će koristiti vaš rukopis kao font telefona. Cool zar ne?! U slučaju da vam je font sitan ili krupan, pristupanjem podešavanjima, kategoriji “ekran”, pa na “veličina fonta”, možete da podešavate veličinu prikaza fonta koja vama odgovara.

Na internetu možete pronaći gomilu drugačijih i zanimljivih fontova koje možete preuzeti i na ovaj način primeniti. Sve dok su ti fontovi u “.ttf” formatu, onda nećete imati nikakav problem.

Nadamo se da smo bili dovoljno jasni i da vam je ovo uputstvo pomoglo.

Izvor: Pametni telefoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *