Koji iPhone je bolji – iPhone 8 ili iPhone 7?

Otkup MobilnihOtkup iPhone telefona BeogradLeave a Comment

otkup iphone 8 telefona

iPhone 8 i iPhone 8 Plus došli su na mesto iPhone 7S i iPhone 7S Plus telefona, koji se nikad neće pojaviti na tržištu. Početna cena iPhone 8 modela je 699 dolara za 64 giga memorije, dok je čak 849 dolara za model od 256 giga memorije. iPhone 7 trenutno staje 549 dolara za model od 32 gigabajta, dok je model od 128 GB čak 50 dolara jeftiniji nego početni iPhone 8 model – 649 dolara.

Da li se isplati kupiti iPhone 8 dok mu cena ne padne?

Jednom rečju ne, jer iPhone 8 u odnosu na iPhone 7 ne donosi dovoljno krucijalnih noviteta, iako je Apple na konferenciji najavio da je sve novo.

Nov je izbor materijala, ima staklo sa zadnje strane i bežično punjenje, koje ne radi dok ne dokupite adekvatan dodatak, koji se prodaje posebno. Ekran je i dalje isti na iPhone 8 – 4.7 inča, Retina, iste jačine osvetljenja, iste rezolucije, s tom razlikom da je sad u pitanju True Tone display, koji ima automatski podešen prikaz sadržaja u odnosu na okruženje u kojem se telefon nalazi.

Evo šta je Apple prećutao za iPhone 8…

iPhone 8 je i deblji i širi i duži, nego iPhone 7, istina tek za nekoliko delova milimetra, a takođe je i 10 grama teži nego iPhone 7.

I dalje ima isti Touch ID, nepromenjen dizajn što se oblika tiče i kamera i dallje štrči iz kućišta. Kamera je iste rezolucije, 12 megapiksela, f/1.8 otvor blende, sa optičkom stabilizacijom kadra i 5x digitalnim zumom. Kamera ima šest staklenih elemenata, četvorostruki LED blic i unapređen sistem boja za kvalitetnije slike i video. Suštinski, kamera nije promenjena. Ipak, Apple tvrdi da je senzor potpuno nov – veći i brži – iako u tehničkim specifikacijama na sajtu ne navodi nijednu razliku u odnosu na iPhone 7, (kad uporedite iPhone 8 i iPhone 7 modele), jasno navodeći da su specifikacije dve kamere potpuno iste, u svakom aspektu. Takođe, iPhone 8 nema Portrait mode, koji će dobiti samo iPhone 8 Plus, a nema ga ni iPhone 7.

iPhone 8 i 8 Plus imaju baterije manjeg kapaciteta

Jedina prava novina, posle staklenih leđa i bežičnog punjenja, je A11 Bionic čipset, sa šest jezgara i novim grafičkim čipom, koji je napravio Apple. Četiri jezgra procesora su zadužena za zahtevne aplikacije i dva za standardne, uobičajene funkcije. Ipak, čipset je do 70 odsto brži nego A10 Fusion u iPhone 7, dok je grafika i tri puta boljih performansi. Ovo je važno za AR komponentu putem kamere, koja će stići i na iPhone 7 i na iPhone 8 sa iOS 11 nadogradnjom, koja je planirana za 19. septembar za sve podržane uređaje.

Je li vodootporan ili ne?

Ako pitate Apple jeste, ali ako pitate Apple je li garancijom pokrivena šteta koju prouzrokuje tečnost – nije! Na Apple.com stoji da su oba telefona „otporna na prskanje vodom i prašinu“ i spominje se standard IP67 u tabeli, iako slajdovi s premijere prikazuju otpornost na vodu. Dakle, ne puštajte iPhone blizu vode!

iPhone 8, iako nije konačno potvrđeno, trebalo bi da ima 2 GB RAM, baš kao i iPhone 7, dok iPhone 8 Plus ima 3 GB RAM. Još jedna razlika je u bateriji, koja je na iPhone 8 modelu manja, iako je telefon teži, ali Apple tvrdi da će trajati koliko i baterija iPhone 7.

iPhone 8 nema 3.5 milimetara ulaz, ne može da se puni i sluša muzika istovremeno (osim bežično da se puni ili koriste bežične slušalice) i nije dobio gotovo nikakvu promenu dizajna, osim što je aluminijum sa zadnje strane zamenjen staklom.

Suštinskih inovacija je malo, zato je naš predlog da, ukoliko niste ljubitelj proširene realnosti (Augmented Reality – AR), uzmete iPhone 7 sa 128 giga memorije za 649 dolara, uštedite 50 dolara odmah i sačuvate ih za nešto drugo ili za iPhone 8 sledeće godine. Ove i dobar deo sledeće godine iPhone 7 će većem broju korisnika biti odličan telefon, većini i duže od toga!

I još jedna stvar za kraj…

iPhone 7 je odmah dostupan kod nas, u ponudi operatora, bez čekanja, a iPhone 8 će stići tek pred kraj godine, jer je Srbija tek u trećem talasu plasiranja na tržište.

Izvor: Mondo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *