Mobilne aplikacije: Kako da digitalizujete stare fotografije?

Otkup MobilnihOtkup Android Telefona, Otkup iPhone telefona Beograd, Otkup mobilnih telefona BeogradLeave a Comment

kako da digitalizujete fotografije

Da, postoji nešto magično u starim fotografijama što budi sećanja i mami osmeh na lice. Ali, da bi fotografije sačuvale svoju magiju neophodno ih je skladištiti pravilno i povesti malo računa o njima. A ko još za to ima vremena? Zato je jedan od najsigurnijih načina da svoje dragocene momente sačuvate od zaborava da digitalizujete stare fotografije. Tako, ako se slučajno desi da prave fotke završe u nekom vlažnom podrumu i oštete se, vaše uspomene će i dalje biti tu.

Sledeće pitanje je kako to da uradite? Imate dva rešenja: jedno je da sve fotografije odnesete nekom profesionalcu da to uradi za vas, a drugo je da to uradite sami. Ako se odlučite za drugu, jefitiniju opciju, imamo odlične vesti za vas – sada možete da digitalizujete svoje stare fotografije uz pomoć svog pametnog telefona. Proces je veoma jednostavan i sve što vam je potrebno da uspešno obavite ovaj posao je dobra aplikacija koja vrši digitalizaciju starih fotografija.

Da bismo vam pomogli, rešili smo da vam danas predstavimo najbolje aplikacije koje će vam pomoći da brzo, lako i jednostavno digitalizujete svoje stare fotografije i sačuvate svoje uspomene. Evo o kojim aplikacijama je reč:

– Cam Scanner (AndroidiOS) – Cam Scanner je aplikacija broj jedan kada želite da digitalizujete stare fotografije. Osim što je u stanju da precizno skenira fotografiju, aplikacija nudi i različite vrste obrade samih fotki, kao i opciju čuvanja fajlova u okviru cloud prostora. Ono što je ovde najzanimljivije je sama obrada fotografija koja podrazumeva kropovanje, podešavanje osvetljenja i srednjih tonova. Recimo, opcija Gray Mode je odlična ukoliko želite da smanjite refleksiju na fotografiji, a uvek možete da koristite Smart Enhance da automatski poboljšate kvalitet slike. Cam Scanner možete da sinhronizujete sa više različitih platformi i koristite je na svim svojim uređajima. Ukoliko želite, putem ove aplikacije možete skenirati i neka dokumenta ili pisma. Imajte na umu da će svi dokument i fotografije koju skenirate biti sačuvane kao PDF. Aplikacija ne nudi mogućnost da skenirani dokument sačuvate kao JPEG. Cam Scenner je besplatan za Android i iOS korisnike, ali postoji Premium verzija, koja se plaća $4.99 mesečno i nudi veći prostor za skladište podataka i dodatne opcije u obradi dokumenata.

 Google PhotoScan (AndroidiOS) – da li ste sumnjali u to da će Google napraviti jednu od boljih aplikacija koje će vam pomoći da digitalizujete stare fotografije? Naravno da je gigant iz Kalifornije i ovde umešao svoje prste i napravio odličnu alatku koju možete da koristite potpuno besplatno. Google Photo Scan radi prilično jednostavno i omogućava vam da lako napravite fotku stare fotografije. Ono što dalje sledi je razlog zašto vam treba ova aplikacija – to su opcije za obradu slike i poboljšanje njenog kvaliteta. Pored mogućnosti da podesite boje i otklonite sjaj sa fotografija, tu su i opcije prepoznavanje ivica fotografije i poboljšanje perpsektive. Ono što Google PhotoScan čini toliko primamljivom je činjenica da aplikacija pravi nekoliko fotografija za redom i za vas bira onu najbolju, čime se dobija na kvalitetu. Očekivano, aplikacija je sinhronizovana sa Google Photos servisom.

– Photomyne (AndroidiOS) – verovatno još uvek niste čuli za ovu aplikaciju jer Photomyne još uvek ima samo beta verziju za Android korisnike, dok je za iOS korsinike besplatna kada se kupuje u okviru neke druge aplikacije. Iako je relativno nepoznata, ona je odličan izbor ukoliko želite da digitalizujete stare fotografije. Glavna prednost Photomyne aplikacije je to što možete da skenirate više fotografija odjednom. Tu je naravno i opcija da to uradite sa svakom fotkom pojedinačno, ali zašto ne iskoristiti ovako zgodnu opciju, pogotovo ako ste u stisci s vremenom. Naravno, tu je i opcija koja vam omogućava da kasnije sve fotke obradite i ulepšate je nekim od ponuđenih filtera. Još jedna zgodna mogućnost koju imate je da o svakoj fotografiji napišete malu priču i na taj način potpuno personalizujete svoje albume.

– Pic Scanner (iOS) – Pic Scanner je aplikacija putem koje možete da digitalizujete stare fotografije, ali samo ukoliko imate iPhone i/ili iPad. Ova aplikacija može da skenira do tri fotografije istovremeno, a da se pri tom ne gubi rezolucija ni kod jedne. Opcije za obradu fotografija koje Pic Scanner ima su vrlo impresivne – rotacija fotografije, nameštanje osvetljenja i kontrasta, ponuda od nekoliko kvalitetnih filtera, izoštravanje slike i još nekoliko drugih. Ovako skladištene i obrađene fotografije izgledaju zaista impresivno. Ovu aplikaciju možete naći u App Store-u za 2.99$ i verujete nam, vredi svaku paru.

– Shoebox (AndroidiOS) – Shoebox ili na srpskom jeziku kutija za cipele je simboličan naziv za ovu besplatnu aplikaciju, jer često svoje stare fotografije čuvamo upravo u kutijama za cipele. Ova aplikacija se ponaša kao vaš lični asistent kada digitalizujete stare fotografije i daje mogućnost da unesete neke dodatne informacije o samoj fotografiji i tako tagujete fajl. Tako možete naznačiti gde je ta fotografija napravljena, kada i ko je sve na slici. Shoebox nema filtere i ne nudi promenu kontrasta i boje ali zato vrlo lako pronalazi ivice fotografija, vrši korekciju perspektive i lako prepoznaje lica koja su na samoj fotografiji što veoma olakšava tagovanje osoba na slici. Ancestry, kompanija koji stoji iza ove aplikacije vam nudi opciju da fotografije besplatno čuvate u okviru domena ancestry.com i tu napravite svoje porodično stablo. Druga opcija koju imate je da fotografije čuvate u okviru galerije, u svom telefonu.

Bilo da želite nekom da poklonite digitalni foto album sa starim uspomenama, sačuvate svoje fotograifije od propadanja, ili samo se poigrate sa nekom od navedenih aplikacija sada znate kako to da uradite.

Izvor: MobilniShop

Pogledajte još i:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *